PROJECTS > Transportation > Integrated Control Centre (ICC)

In line with the modernisation and expansion of the Klang Valley public rail transit system, an Integrated Control Centre (ICC) was mooted by Prasarana Malaysia Berhad. As the sole operator of the rail transit network, the ICC will be utilised by Prasarana to further control and manage the rail transit system effectively in real-time.

Located in the neighbourhood area of Cheras, next to the Cheras LRT station, the ICC building is rectangular in its general form, takes on the shape of the project site. The rectangular building envelope is finished with the steel cladding and frontal high glass wall, thus gives a modern and simpler façade look of the whole building.

Due to its fully functioning equipment system, the building will be operating at 24/7, thus require the constant use of air-conditioning and lighting system. Hence, a sustainable approach has been adopted with the use of water-efficient fittings and energy-efficient luminaries which are further supplemented by the motion sensors and adequate lighting zones.

Additionally, locally controlled air conditioning and regenerative lifts have also been installed to further contribute to the enhancement of building energy-saving criteria. Low VOC materials such as paints, carpets and ceiling panels were used since the building is fully air-conditioned with an enclosed and contained space. Another sustainable strategy, rainwater harvesting, has also been applied for landscape irrigation on the site.

  • Location
  • Cheras, Kuala Lumpur, Malaysia
  • Type
  • Transportation
  • Size
  • 5,580 m² (60,062 ft²)
  • Features
  • Energy and water-efficient facility that houses state-of-the-art control equipment for the public rail transit network.
    SHARE: