PROJECTS > Healthcare > THONEH Extension

As the leading eye hospital and ophthalmology centre in Malaysia, the Tun Hussien Onn National Eye Hospital (THONEH) has been serving the Malaysian public in their main premises in Petaling Jaya, Selangor since the year 1986. To meet the rising demand as well as part of its expansion plan, the THONEH has mulled an extension project to its current hospital building.

Located on Lorong Utara (B), the hospital site is bordered with religious institutions and residential development to its south, where the entry points are located. The compact site conditions require an attentive detail to the site planning and circulations.

The new block incorporates the crucial new component to the hospital, which are the consultancy suite and cornea bank, with a modern auditorium for 300 people. Additionally, the new block also houses outpatient clinics, canteen, surau, administrative offices and laboratories, pharmacy, optometry clinical rooms and workshops. The new block also accommodates the academic arm of THONEH, the National Institute of Ophthalmic Sciences (NIOS) where several educational facilities are provided. These include the school of post-graduate studies, lecture rooms, library, other learning facilities and the brand-new auditorium.

Stark in contrast, the new block design exudes the post-modernism style of vivid and lively design as compared to the modernist style of the former block. This is emphasised by the use of vibrant colours of steel cladding finishes and wall coatings. A prominent vertical wall becomes the design feature with its yellow coloured cladding finish and surmounted by a flagpole.

  • Location
  • Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Type
  • Healthcare
  • Size
  • 12,600 m² (135,626 ft²)
  • Features
  • Seven-storey healthcare and education building with one-and-half storey car parks
    SHARE: